10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Чести грешки при приготвянето на домашна храна

Ако се научим да ги избягваме, ще си спестим куп здравословни неблагополучия, дори ще си осигурим по-добре здраве 

От: Ани Тошева

Едва ли има човек, който да не е чувал за предимствата на домашно приготвената храна. За това са казани и изписани много неща. Но някои съставки, използвани от нас при готвене, могат да нанесат непоправима вреда на здравето, без дори да подозираме. Така че следващия път, когато застанем пред печката у дома, трябва да се замислим дали да използваме продукти със съмнително качество от здравословна гледна точка.

В днешния забързан свят идеята да планираме времето си, да сготвим и да се насладим на домашната храна може да изглежда малко плашеща, освен ако не сме в пенсия. „Бързият и лесен” начин на живот, пълен с микровълнови печки, заведения за бърза закуска и пакетирани за вкъщи ястия лесно засенчва важността на приготвянето на храната по старомодния начин. А всеки от нас мечтае за меню без вредни съставки. Ето защо специалистите по хранене са съставили списък с храни, които трябва да избягваме.

Маргаринът е опасен за сърцето

Маргаринът е изобретен във Франция, в епохата на управление на Наполеон, но и до днес остава доста популярен, най-вече заради ниската си цена. Специалистите по хранене и феновете на здравословния живот обаче не му дават никакъв шанс. Вината за това е в съдържащите се в него наситени мазнини, които са истински убиец за сърцето. Според някои изследвания именно тези мазнини повишават нивата на холестерола в артериите. Освен това те влияят неблагоприятно на метаболизма, повишават риска от затлъстяване и захарен диабет тип 2.

Избягвайте обезмаслените сосове

Ако желаете да бъдете в добра форма, най-добре избягвайте сосовете за

салати, твърдят специалистите по хранене. По думите им те не са най-добрият избор, независимо как и от какви продукти са забъркани. Оказва се, че обезмаслените варианти са най-опасни. Недостигът на мазнини обикновено се компенсира от голямо количество захар и сол, а също и от асортимента хранителни добавки. За предпочитане е домашният сос, в който мазнините са в адекватно съотношение и така помагат за усвояване на максимум хранителни вещества и антиоксиданти от зеленчуците.

Готовите подправки са пълни с Е-та

Рекламите на тези продукти винаги ни обещават приготвяне на апепитно ястие без почни никакви допълнителни усилия. И това донякъде е факт, защото супата става буквално за 10-15 минути, а ястието е толкова добре подправено, че всички вкъщи си облизват пръстите. Недостатък на микса от подправки, запечатан в пакетче, са изкуствените оцветители, ароматизаторите и други не толкова безобидни хранителни добавки. Така че съветът на специалистите по хранене е човек да отдели малко повече време и да си накълца всички зеленчуци за супата сам, особено ако от нея ще хапват и децата.

Колбасите са строго забранени

Сандвичът или омлетът за закуска често са немислими без добавяне на някакъв колбас, луканка или варена наденица. Рядко се минава без тези продукти и на празничната трапеза. Те са идеални за добавяне в гювеча. Всичко е много хубаво, но колбасите от среден ценови клас са много далеч от понятието „полезна храна“. Месото в тях е малко, а мазнините, хранителните добавки, скорбяла и Е-тата са повече, отколкото трябва. Съветът на специалистите за приготвянето на домашната храна е да се използва само охладено месо, което не е било обработвано или мариновано.

Стойте далеч от бялата захар

Толкова сме свикнали със захарта, че често дори не забелязваме, колко често я използваме. Проблемът е и в това, че глюкозата има свойството да се крие там, където най-малко я очакваме – в сиренето, в кравето масло, в надениците, в сосовете и т.н. Но според специалистите по хранене има решение, което би удовлетворило дори най-върлите почитатели на сладкото. Просто при приготвянето на домашни бисквити или кекс намалете количеството захар в тях. Опитайте да сложите щипка ванилия, канела или индийско орехче. Така, без да се жертва сладостта на бисквитите, ще придадете нови нюанси на вкуса, твърдят още специалистите. По думите им бялата отрова може да бъде заместена и от по-здравословен продукт – като пчелен мед, стевия и т.н.

Бульонът на кубчета ни състарява

Тези продукти също са опасен капан за потребителите, твърдят диетолозите. По думите им, когато добавяме във водата кубчета със силно изразен вкус, получаваме бързо и лесно богат пилешки или гъбен аромат. Но не всичко е толкова просто. Добре би било да се знае, че наситеният аромат и превъзходните вкусови качества на готовия бульон се постигат с изкуствени оцветители, натриев глутамат и хидрогенизирани масла, които рано или късно ще доведат до редица увреждания и по-бързо остаряване на клетъчно ниво. Ето защо съветът на специалистите е да се готви със свежи продукти, дори ароматът на храната да не е така наситен, както би ни се искало.

Солта вреди на очите и бъбреците

Колкото и банално да звучи, солта е поредната „бяла смърт“, след рафинираното брашно и захарта. Прекаляването с нея може да предизвика неподозирани здравословни проблеми. Например повишава се рискът от сърдечносъдови, очни и бъбречни заболявания. Освен това, когато се консумира твърде много сол, тялото започва да задържа излишните течности. На свой ред те ни карат да изглеждаме и да се чувстваме по-подути от нормалното. Според специалистите по хранене допустимата дневна доза е една чаена лъжичка сол. Но трябва да внимаваме, тъй като тя е налична в почти всички пакетирани храни.

Не купувайте „ароматизирани“ млека

Много хора купуват подсладени млечни продукти, които са идеални за приготвянето на десерти или коктейли. Но обезмаслените и „ароматизирани“ продукти не са най-добрият избор. За подобряване на вкусовите качества на киселите млека производителите добавят голямо количество захар или изкуствени подсладители, а също и оцветители. Така че в крайна сметка се получава един крайно недиетичен продукт. По-добре е да се купуват най-обикновени кисели млека от доказани родни производители, твърдят специалистите по хранене.

Полуфабрикатите не са здравословни

За тези, които са прекомерно заети със служебните си задължения, полуфабрикатите са един добър вариант, защото те съкращават времето за приготвяне на храната. Въпреки това обаче качеството на тези храни е доста под желаното от гледна точка на здравето. Диетолозите твърдят, че производителите често пестят от суровините, като влагат съставки, които самите те никога не биха сложили в собствената си чиния. Така че всички ние трябва да сме отговорни към себе си и да внимаваме с какво се храним.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles