15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Лепилото за тапети пази продължително варосаното дърво

Овощарите знаят, че дърветата се варосват през лятото и в началото на есента, щом престанат да дават плодове, за да бъдат предпазени през зимата от изгаряне и от ниските температури. Причината е, че през деня кората им се нагрява от слънчевите лъчи много, тъй като тя се отразява в снега, а нощем температурите падат. В резултат се появяват цепнатини, в които прониква инфекция и започват да се въдят микроби, бактерии, различни гризачи и насекоми. Белият слой върху нея има дезинфектиращо свойство и ги пази от тези вредители.

В специализираните магазини вече се продава готова смес за варосване, но опитните градинари предпочитат да си я направят сами.

Препоръчва се начинаещите да не предприемат тази операция сами, а да извикат на помощ съседа или роднина.

Правила за безопасност:

Варта изгаря и бързо кипяща при процеса на гасенето. При този процес температурата е до 150 – 200 градуса. Затова се защитете с ръкавици, дълги ръкави и крачоли, закрити обувки, очила и санитарна маска за носа и устата. Препоръчва се дрехите да са брезентови. Не бързайте! Използвайте метален съд. Реакцията може да прогори пластмасовия. Изчакайте да няма вятър, защото парите могат да попаднат в дихателните ви пътища и да предизвикат изгаряне.

Варта се разтваря в хладка вода, като тя се налива много внимателно, на порции от по 1 литър, и в никакъв случай не наведнъж. Добре е разтворът да престои 24 часа преди да се варосат овошките с него. Пропорциятае вода към вар е 6 литра : 2,5 кг. Реакцията протича за 20-30 минути.

Какво още да сложим в сместа?

След като гасенето е приключило, т.е. минали са 24 часа, на 2 кг варна смес се прибавя 1 кг тор и 1 кг глина. Всички компоненти се смесват. Добива се вода и се бърка до получаването на консистенция като на гъста сметана. Глината запълва цепнатините в кората на дървото и изпълнява ролята на залепваща основа, за да не се размие разтворът от дъждовете. Торта пък, храни растението чрез кората. По този начин могат да бъдат варосвани всички овошки – и млади, и стари.

Някои градинари заменят глината с лепило от брашно. То се приготвя, като към 300 г брашно се налива 1,5 л. топла вода, бърка се непрекъснато върху огъня докато кипне. Когато във варта и торта се прибави тази съставка, варосването става снежно бяло и по-трудно се измива от дъждовете.

То ще държи още по-здраво, ако в сместа се сложат 100 г дърводелско лепило или 50 г. лепило за тапети, които предварително са разтворени в 6 литра топла вода, прибавят се 2 кг гасена вар. Такъв разтвор защитава добре и позволява на дървото да диша. Препоръчва се само за стари насаждения. Ако към сместа прибавите една супена лъжица карболова киселина, зайците и полските мишки ще заобикалят вашите дървета.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles