15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Превратаджията в Германия е роднина на българска царица

Арестуваният принц Хайнрих XIII Ройс се оказа роднина на втората съпруга на Фердинанд – Елеонора

Само преди ден германската полиция осуети мащабен заговор за преврат и установяване на монархическо управление по модела на империята от 1871 година, известна като Втория Райх. Арестувани са 25 души от две конспиративни движения с имперски и нацистки възгледи. Заговорниците планирали да щурмуват Бундестага и да сложат начело на новата държава бивш член на германското кралско семейство, който използва титлата принц – Хайнрих XIII Ройс- Кьостриц, съобщи БНТ. В съвременна Германия титлите са забранени.

Оказва се, че превратаджията принц Хайнрих XIII е роднина на българската царица Елеонора, втората съпруга на цар Фердинанд Български.

Родовата им връзка започва от принц Хайнрих LXIII Ройс – Кьостриц, който починал през 1841 година. Той е политик от кралство Саксония. Има дванайсет деца.

Най-големият му син е Хайнрих IV, бащата на царица Елеонора.

Третият му син е Хайнрих VII – пруски генерал и дипломат. Той пък има дъщеря – принцеса София Рената, която е първа братовчедка на царица Елеонора Българска. София Рената се жени за своя братовчед Хайнрих XXXIV. Той между другото е пра-пра внук на нейния дядо Хайнрих LXIII. Двамата имат син Хайнрих I, починал през 1982 година. Неговото пето дете и четвърти син е именно станалият известен днес Хайнрих XIII. Той е роден през 1951 година. Така Хайнрих XIII е внук на първата братовчедка на царица Елеонора – София Рената.

Всички момчета от рода Ройс се кръщават с името Хайнрих. Когато някой почине и номерът се оваканти, той се дава на новородените.

Темата коментира и преподавателят по международни комуникации във Факултета по журналистика доц. Симеон Василев. Той го определи пред NOVA  като “доста интересна фигура”. “Хайнрих има голяма предистория. Той е отхвърлен от собствената си фамилия. Хайнрих XIV – главният на фамилията, живее в Австрия. Там имаше инцидент в едно малко градче с един бивш кмет, където участва и Хайнрих XIII. Тогава започват да излизат информации за него. Сегашният глава на фамилията е казал, че “той е един объркан старец”, разказа доц. Василев.

Хайнрих XIII е финансов консултант. Занимава се с недвижими имоти. Дълги години води борби да си реституира имотите. “Най-вероятно това го е радикализирало”, предположи анализаторът. 

Все още е рано да се потвърдят спекулациите за руска връзка при опита за преврат. 

“Говори се за жената до въпросния Хайнрих XIII, която е руска гражданка. Засега обаче официално нито една институция не е потвърдила такава връзка”, потвърди доц. Василев.

Всички специалисти и експерти твърдят, че пандемията е изострила радикалните движения, включително и т.нар граждани на Райха, каза още анализаторът. По думите му властите предупреждават, че те не трябва да бъдат подценявани.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles